شاخص کل بورس چیست؟ نحوه محاسبه شاخص کل
شاخص کل بورس چیست و نحوه محاسبه آن چگونه است؟
شاخصها در هر زمینه کاری، معیار و میزانی برای سنجش ارزش پارامترهای مختلف نسبت به یک وضعیت ایدهآل یا هر وضعیت قراردادی دیگر آن پارامتر – که توسط خودمان تعیین میشوند – میباشند. کاربرد و هدف این شاخصها، تعیین وضعیت و ارزش پارامتر مورد نظر جهت انجام مطالعات و البته کمک به افراد برای تصمیمگیری در مورد فعالیت در آن زمینه کاری میباشد.
شاخصها به خصوص در بازارهای مالی، ارزش قیمتی پارامترها را نسبت به وضعیت آن پارامتر در گذشته نشان میدهند. برای نمونه سنجش نسبت به دیروز، نسبت به تاریخ مبدأ، سال پایه و ….
بازار بورس نیز دارای شاخصهای متعددی است که در این مقاله، به بیان شاخص کل بورس و نحوه محاسبه آن میپردازیم.
شاخص کل بورس چیست؟
بازار سرمایه یا همان بورس، مانند هر بازار مالی دیگر، برای سنجش ارزش و قیمت روز کل بازار و سهام موجود در آن، شاخصهایی را دارد که مهمترین و کاربردیترین آن، شاخص کل است. علامت اختصاری شاخص کل که در واقع معنای دقیق آن شاخص کل قیمت (Tehran Exchange Price IndeX) است، TEPIX میباشد.
بازار بورس در ایران از سال ۱۳۶۹ فعالیت خود را آغاز کرد. بنابراین این سال را به عنوان سال پایه برای تعیین شاخص کل در نظر میگیرند. سال پایه سالی است که در آن نوسانات قیمتی نسبت به سایر سالها کمتر باشد تا سنجش را نسبت به آن سال انجام دهیم.
نحوه محاسبه شاخص کل بورس
ابتدا فرمول محاسباتی شاخص کل را بیان کرده و سپس توضیحاتی راجع به آن ارائه میکنیم.
مقدار شاخص کل بورس = ارزش جاری بازار سهام در زمان محاسبه/ ارزش جاری بازار سهام در تاریخ مبدأ × ۱۰۰
اما ارزش جاری بازار سهام، از حاصل ضرب تعداد سهام هر شرکت بورسی در آخرین قیمت سهم هر شرکت در زمان محاسبه به دست میآید. در واقع برای محاسبه شاخص کل کافی است برای هر شرکت، تعداد سهام در قیمت سهم آن شرکت ضرب شده و نتایج حاصل ضرب تمام شرکتها با هم جمع شود. به این ترتیب میزان افزایش قیمتی کل بازار سهام به دست میآید.
حتی نمادهای متوقف نیز بر اساس آخرین قیمت قبل از توقف، در محاسبات شاخص کل وارد میشوند.
مثالی برای شاخص کل بورس
وقتی گفته میشود امروز شاخص کل، یک میلیون و پانصد هزار واحد است، یعنی بازار بورس در کل نسبت به سال پایه ۱۳۶۹، یک میلیون و پانصد هزار درصد رشد قیمتی داشته است. به بیان دیگر، بورس در کل نسبت به سال ۱۳۶۹، پانزده هزار برابر رشد و سودآوری داشته است.
۱۵۰۰۰۰۰/۱۰۰= ۱۵۰۰۰
منظور از سودآوری کلی بورس این است که اگر شخصی در سال ۱۳۶۹، با قیمت ۱۰۰۰۰ تومان، سهام تمامی شرکتهای بورسی را خریداری کرده و تا به امروز که مثلاً شاخص کل ۱۵۰۰۰۰۰ است، آنها را در پرتفوی خود حفظ کرده باشد، سرمایه او به میزان ۱۵۰۰۰ برابر افزایش پیدا کرده و ۱۰۰۰۰ تومان او اکنون ۱۵۰۰۰۰۰۰۰ تومان شده است.
۱۰۰۰۰×۱۵۰۰۰= ۱۵۰۰۰۰۰۰۰
رشد یا افت (صعودی یا نزولی بودن) شاخص کل
اما مورد دیگری که روزانه در کنار شاخص کل مطرح میشود، صعودی یا نزولی بودن شاخص کل است. اصطلاحاً مثبت یا منفی شدن بازار. صعودی یا نزولی بودن شاخص کل چگونه محاسبه و بیان میشود؟ وقتی گفته میشود امروز شاخص کل ۱۰۰۰۰ واحد رشد یا افت داشته است، یعنی شاخص کل نسبت به دیروز ۱۰۰۰۰ واحد افزایش یا کاهش داشته است. همچنین منظور از درصد افزایش یا کاهش شاخص کل بورس نیز برمبنای قیمت دیروز میباشد. برای نمونه هرگاه شاخص کل دیروز یک میلیون و پانصد هزار واحد بوده و شاخص کل امروز یک میلیون و پانصد و سی هزار واحد باشد، میگوییم شاخص کل سی هزار واحد و به میزان دو درصد رشد داشته است.
۱۵۳۰۰۰۰-۱۵۰۰۰۰۰= ۳۰۰۰۰
(۳۰۰۰۰/۱۵۰۰۰۰۰)×۱۰۰= ۲%
همان طور که بیان شد، شاخص کل بورس نشاندهنده وضعیت کلی بازار از نظر قیمتی میباشد. با توجه به این که شاخص کل بر اساس مجموع ارزش سهام تمام شرکتها بیان میشود، پس شرکتهای بزرگ با تعداد سهم و قیمت سهم بالا، اثرگذاری بیشتری روی شاخص کل خواهند داشت. یعنی ممکن است در روزی که شاخص کل صعودی و اصطلاحاً مثبت باشد، سهام بسیاری از شرکتها نزولی یا منفی باشد. همچنین بلعکس ممکن است در روزی که اکثر نمادهای کوچک صعودی باشند، شاخص کل منفی باشد. دلیل آن نیز مشخص است؛ چرا که رشد شرکتهای بزرگ با قیمت و سهام بیشتر، اثر کاهش قیمت سهام شرکتهای کوچکتر را خنثی کرده و شاخص کل را صعودی میکند. همین طور کاهش قیمت سهام چند شرکت بزرگ با تعداد سهم زیاد، اثر افزایش قیمت سهام شرکتهای کوچک زیادی را با تعداد سهم کمتر، خنثی کرده و شاخص کل را نزولی خواهد کرد.
نقطه ضعف شاخص کل بورس
میتوان گفت عیبی که به شاخص کل وارد است این است که عملاً نشاندهنده وضعیت قیمتی سهام تمام شرکتهای بورسی نبوده و شرکتهای بزرگ با تعداد و قیمت سهام بالا که اصطلاحاً نمادهای شاخصساز گفته میشوند، توانایی افزایش یا کاهش محسوس شاخص کل را داشته و بیشتر، نشاندهنده وضعیت قیمتی شرکتهای یزرگ میباشد. اما برای رفع این نقیصه، شاخص دیگری به نام شاخص هم وزن وجود دارد که برای تمام شرکتهای حاضر در بورس یک وزن ثابت و برابر تعریف میکند تا اثر تعداد سهام بالای شرکتهای بزرگ را خنثی کرده و تمام نمادها، اثر یکسانی بر شاخص داشته باشند. در مقالهای جداگانه به بیان شاخص هم وزن نیز پرداختهایم.
تو دوره جامع نخبگان سرمایه گذاری، سرمایه گذاری ارز های دیجیتال، تحلیل تکنیکال، سرمایه گذاری در بورس، سرمایه گذاری در بازار طلا، ارکان بازارهای سرمایه و… رو بهت یاد میدیم.
دیدگاهتان را بنویسید