بازار سرمایه و نقش آن در رشد اقتصادی کشور
بازارهای تشکیل دهنده بازار سرمایه کدام هستند؟
اگر مقالات قبلی ما را مطالعه کرده باشید، عبارت بازار سرمایه را حتماً دیدهاید اما به علت مورد بحث نبودن آن، تا به حال به صورت اختصاصی درباره آن صحبت نکردهایم. به همین دلیل نیز تصمیم گرفتیم تا در این نوشته به موضوع capital market و اهمیت آن در رشد اقتصادی کشور و این که این بازار چه هدفی دارد، بپردازیم.
بازار سرمایه (capital market) چیست؟
بازار سرمایه به عنوان یکی از روشهای سرمایه گذاری به بازاری گفته میشود که در آن صاحبان سرمایه، افرادی که به دنبال سرمایه هستند (سرمایه گذاران)، انواع نهادهای مالی فعال در این بازار و همچنین بنگاههای اقتصادی، در آن فعایت کرده و در کنار یکدیگر به انجام معاملات یا مبادلات مالی میپردازند. نحوه فعاایت در این بازار به این صورت است که صاحبان سرمایه که به آنها پس اندازکنندگان مالی نیز گفته میشود، اقدام به خرید انواع ابزارهای مالی مثل اوراق قرضه (اوراق مشارکت) یا اوراق بهادار بلندمدت رایج در بازار سرمایه (سهام و اوراق مالکیت) میکنند.
به عبارت دیگر capital market به عنوان واسطی است که میان سرمایه گذاران و صاحبان سرمایه قرار میگیرد تا با ایجاد رابطه بین این دو گروه از افراد جامعه به رشد اقتصادی کشور کمک کند. در واقع صاحبان سرمایه با این هدف، این اوراق را خریداری میکنند که با مبادله آنها، نوعی سرمایه گذاری مالی انجام دهند که در پی آن، سود بیشتری برایشان حاصل شود که نتیجه آن بهبود اوضاع مالی و اقتصادی کشور نیز میباشد.
بازارهای تشکیل دهنده بازار سرمایه
این بازار به نوبه خود و برا ساس نوع اوراقی که در آن مبادله میشود، از ۲ بازار اصلی دیگر تشکیل شده است:
۱-بازار اولیه: در این بازار، اوراق بهادار جدید سهام (عرضه اولیه) و سایر اوراق بهادار، مورد مبادله قرار میگیرد.
۲-بازار ثانویه: در بازار ثانویه برخلاف بازار اولیه، عرضه اولیهای در کار نیست و مبادلات تنها بر روی اوراق بهادار موجود یا اوراقی که از قبل منتشر شدهاند صورت میگیرد.
تفاوت بازار اولیه و بازار ثانویه
علاوه بر متفاوت بودن نوع اوراق قابل مبادله در این دو بازار، تفاوتهای دیگری نیز بین این دو بازار وجود دارد که با بیان ویژگیهای این دو بازار آنها را بیان میکنیم.
ویژگی بازار اولیه:
۱-این بازار فقط به سرمایه گذارانی که اوراق بهادار را به طور مستقیم از خود شرکت خریداری میکنند، امکان فعالیت میدهد.
۲-معمولاً معاملاتی که در این بازار صورت میگیرند سود ده هستند و ریسک حضور در این بازار پایین است.
۳-تعداد معاملات، خیلی زیاد نیست.
ویژگی بازار ثانویه:
۱-همه افرادی که دارای سهام هستند حق حضور در این بازار را دارند.
۲-فعایت در بازار ثانویه با ریسک زیادی همراه است.
۳-تعداد معاملاتی که در این بازار صورت میگیرد، بالا است.
۴-از آنجایی که معاملات انجام شده در این بازار به عنوان منبع اصلی شکل گیری سرمایه و نقدینگی برای شرکتها و سرمایه گذاران به حساب میآیند، سختگیریها و قوانین دولت برای بازار ثانویه زیاد است.
اهمیت بازار سرمایه
با توجه به این که capital market به عنوان محلی برای انجام معاملات بین دو گروه سرمایه گذاران و سرمایه داران میباشد، و در واقع توانایی آسان کردن و بالا بردن سرعت و روند انجام معاملات را از طریق یکجا جمع کردن دو گروه درگیر معامله دارد. این بازار با این روش و افزایش سرعت معاملات، به رشد و بهبود اوضاع اقتصادی کشور کمک میکند و همین امر میزان اهمیت بازار سرمایه را نشان میدهد.
نقش بازار سرمایه در بهبود اقتصاد کشور
از سوی دیگر بازار سرمایه میتواند منابع مالی بلااستفاده مثل سکه، طلا، مسکن، زمین و غیره را به سرمایههای پر سود تبدیل کند و از این طریق نقش بسیار مؤثری در جهت پیشبرد کشور به سمت اقتصاد خوب دارد. این در حالی است که کشورهایی که فاقد منابع مالی مناسبی هستند، نمیتوانند از میزان تأثیر این بازار باخبر شوند.
انواع بازار سرمایه
بازارهای سرمایه را از نظر داشتن اوراق بهادار میتوان به دو نوع بازار دسته بندی کرد:
۱-اوراق بهادار سهام
۲-اوراق بدهی
اوراق بهادار سهام
این اوراق همان اوراقی هستند که در بازار اولیه مبادله میشوند و فرد دارنده اوراق سهام، مالک بخشی از شرکت منتشر کننده سهام میباشد.
اوراق بدهی
اوراق بدهی در بازار اوراق قرضه مورد مبادله قرار میگیرند. این اوراق در واقع نشان دهنده این هستند که قرضی صورت گرفته که این قرض باید با بهره بازپرداخت شود.
آموزشهای مختلف و رایگان آکادمی رسمی حسین صدر که در زمینه انواع کسب و کارهای اینترنتی، انواع سرمایه گذاریهای مالی، دیجیتال مارکتینگ صورت میگیرد، میتواند راهنمای خوبی باشد در جهت بهبود کسب و کارتان.
دیدگاهتان را بنویسید