آشنایی با پرکاربردترین اصطلاحات ارز دیجیتال
اصطلاحات رایج مربوط به ارز دیجیتال و رمزارزها
با توجه به این که بازار ارز دیجیتال از جدیدترین بازارهای سرمایه گذاری میباشد و مفاهیم و اصطلاحات این بازار برای اکثر افراد هنوز ناشناخته است در این نوشته سعی کردیم برخی از پرکاربردترین اصطلاحات را توضیح دهیم.
ارز دیجیتال (Digital Currency)
به هر پول یا ارزی که به شکل دیجیتالی در فضای اینترنت وجود دارد، ارز دیجیتال گفته میشود. در واقع پولی است که به شکل دیجیتال در کیف پولهای دیجیتال وجود داشته و از آنها میتوان در انجام معاملات اعم از خرید و فروش کالا یا خدمات، پرداختهای آنلاین، سرمایهگذاری، تبدیل واحد پولها و … استفاده کرد.
با توجه به این که ارزهای دیجیتال در فضای اینترنت به شکل بینالمللی و به دور از دخالت مستقیم دولتها فعالیت دارند، دارای ارزش پولی پایدارتری بوده و جهت سرمایهگذاری، انجام کلیه معاملات و خرید و فروشهای بینالمللی و نیز جهت تبدیل به واحد پول کشور میزبان، گزینه مناسبی است.
رمزارز (Cryptocurrency)
نوعی ارز دیجیتال رمزگذاریشده با استفاده از الگوریتمهای پیچیده ریاضیاتی است که این رمزنگاری در جهت ایجاد امنیت در شبکه انجام میشود. رمزارزها در فضایی بلاکچین فعالیت دارند تا بتوانند به صورت غیرمتمرکز و توزیعشده در شبکه، همتا به همتا و بدون حضور واسطه مرکزی، تمامی تراکنشها را انجام دهند.
از مطرحترین رمزارزهای حال حاضر میتوان به بیت کوین، اتر یا اتریوم، تتر، لایت کوین، دوج کوین و … اشاره کرد.
بیت کوین (Bitcoin)
بیت کوین که به عنوان اولین رمزارز جهان در سال ۲۰۰۹ توسط ساتوشی ناکاموتو ایجاد شد، در حال حاضر معروفترین و محبوبترین رمزارز محسوب میشود. بیت کوین در واقع نرمافزاری متنباز است که در بستر بلاکچین مربوط به خود فعالیت میکند.
هدف از ایجاد شبکه بیت کوین، انجام کلیه پرداختهای جهانی به صورت همتا به همتا و بدون نیاز به واسطه است. البته میتوان از آن جهت سرمایهگذاری نیز استفاده کرد.
ساتوشی (Satoshi)
به کوچکترین واحد بیت کوین ساتوشی گفته میشود. هر بیت کوین معادل صد میلیون ساتوشی است. به بیان دیگر یک ساتوشی ۰.۰۰۰۰۰۰۰۱ بیت کوین است.
آلت کوین (Altcoin)
همانطور که بیان شد بیت کوین اولین رمزارز ساخته شده است. به تمامی رمزارزهایی که پس از بیت کوین به وجود آمدهاند، اصطلاحاً آلت کوین میگویند. به بیان بهتر، به تمام رمزارزهای غیر از بیت کوین، آلت کوین اطلاق میشود.
اتریوم (Ethereum)
اتریوم یک بستر و فضای مبتنی بر تکنولوژی بلاک چین است که قابلیت اجرای هر برنامه و پروژه را در قالب یک قرارداد هوشمند دارد. هر پروژهای که بخواهیم غیرمتمرکز، بیواسطه، شبکهای و البته هوشمند و به صورت خودکار اجرا شود؛ مانند انجام معاملات بیمهای، تعریف ارز دیجیتال مخصوص به خود و ….
ارز مخصوص شبکه بلاک چین اتریوم، اتر نام دارد که البته اتریوم نیز گفته میشود.
بلاک چین (Blockchain)
بلاک چین یک تکنولوژی میباشد که بر اساس تمرکززدایی و توزیع پذیری شبکهای کار میکند. به این صورت که هر تراکنش مالی و غیرمالی به صورت بلاکهایی که حاوی اطلاعات مربوط به تراکنشها است، تولید شده و با امضای دیجیتال به انتهای زنجیره بلاک اضافه میشود.
جهت شفافیت، امنیت و تمرکززدایی، نسخهای از بلاک چین در تمام نودهای شبکه ذخیره شده و در دسترس است که به این ترتیب عملاً تمامی تراکنشهای انجام شده غیرقابل تغییر خواهد بود.
بلاک (Block)
بلاک حاوی اطلاعات مربوط به تراکنشهای مالی و غیرمالی انجام شده در شبکه بلاک چین است. بلاکها توسط نودهای شبکه که قدرت پردازش سیستمی بالایی دارند (ماینرها) بررسی و تأیید شده و پس از تکمیل، بسته شده و به انتهای زنجیره بلاک اضافه میشوند.
نود (Node)
به سیستمهای کامپیوتری متصل به شبکه بلاک چین ارزهای دیجیتال، نود یا گره گفته میشود. نودها در واقع تمام کاربران شبکه هستند. این نودها هستند که کار بررسی و تأیید تراکنشها را انجام داده و شبکه را ایمن و بهروز میکنند. همچنین تمامی زنجیره بلاکها در نودها ذخیره میشود.
استخراج (Mining)
برای به دست آوردن رمزارز مورد نظر مانند بیت کوین چندین روش وجود دارد که یکی از این روشها پاداش حاصل از استخراج رمزارز است. نودهایی که دارای قدرت پردازشی و کارت گرافیکی بالایی باشند میتوانند پس از تکمیل بلاک، تمامی تراکنشهای آن بلاک را پردازش و تأیید نهایی کرده، بلاک را بسته و به بلاک چین اضافه کند.
انتخاب ماینر برای استخراج رمزارز بر مبنای مکانیزم گواهی اثبات کار یا گواهی اثبات سهام انجام میشود.
همتا به همتا (peer to peer)
قابلیتی که رمزارزها و کلاً ارزهای دیجیتال در اختیار قرار میدهند، امکان تبادل مستقیم و بدون واسطه است. بدون این که سازمان یا نهادی واسطه بخواهد انجام تراکنش را تأیید کند.
غیرمتمرکز
در بستر یک شبکه بلاک چین میتوان هر پروژهای را غیرمتمرکز و شبکهای نمود. انجام هر معامله، تراکنش و پرداختی به صورت مستقیم و بدون واسطه مرکزی است. به جای یک سازمان و سرور مرکزی، کل نودهای شبکه، ناظر و تأیید کننده خواهند بود.
الگوریتمهای اجماع (consensus algorithm)
برای پردازش، تکمیل و اضافه شدن بلاکهای جدید به بلاک چین، که حاوی آخرین تراکنشهای شبکه میباشند، باید ماینری این کار را انجام دهد. برای انتخاب این ماینر از الگوریتمهای اجماع استفاده میشود. دو نوع الگوریتم اجماع وجود دارد: گواهی اثبات کار و گواهی اثبات سهام
گواهی اثبات کار (Proof of work)
ماینری که سریعتر ثابت کند که توانسته است با انجام محاسبات ریاضیاتی، یک مسأله مرتبط با شبکه را حل کند، میتواند کار پردازش و تأیید نهایی بلاک تکمیل شده را انجام داده و بلاک را به بلاک چین اضافه کرده و پاداش دریافت کند. به این روش انتخاب ماینر، گواهی اثبات کار گفته میشود.
گواهی اثبات سهام (Proof of Stake)
اخیراً روشی برای انتخاب ماینر جهت افزودن بلاک به بلاک چین مورد استفاده قرار میگیرد که گواهی اثبات سهام گفته میشود. روش کار به این صورت است که ماینری که دارایی ارز دیجیتال آن بیشتر باشد، عملاً از شانس بیشتری برای افزودن بلاک جدید به بلاک چین برخوردار خواهد بود.
دفتر کل توزیع شده (Distributed Ledger)
دفتر کل توزیع شده در نقطه مقابل دفتر کل مرکزی قرار دارد. مکانیزم و سیستمی است که در آن اطلاعات مربوط به تراکنشها و داراییهای موجود، به جای ثبت در یک سرور مرکزی، در کل شبکه توزیع میشود. توزیع در شبکه موجب افزایش امنیت و نیز شفافیت و حذف واسطه مرکزی خواهد شد.
شایان ذکر است، سیستم کاری بلاک چین بر اساس دفتر کل توزیع شده عمل میکند.
صرافی ارز دیجیتال (Digital Currency Exchange)
صرافی ارز دیجیتال مانند صرافی ارزهای واقعی بوده با همان کارکرد، با این تفاوت که ارزهای دیجیتال برای خرید و فروش، مبادله یا تبدیل به همدیگر نیاز به اینترنت داشته و باید آنلاین بود. صرافیهایی برای این کار وجود دارند که با توجه به نوع صرافی و نوع ارز دیجیتال، دارای کارمزدهای متفاوتی هستند.
سالیدیتی (Solidity)
به زبان برنامهنویسی قراردادهای هوشمند که قابلیت اجرا در بلاک چین اتریوم را دارند، سالیدیتی گفته میشود.
قرارداد هوشمند (Smart Contract)
به نرمافزارهای مربوط به یک برنامه غیرمتمرکز که برای اجرا در بلاک چین اتریوم طراحی و تولید میشوند، قراردادهای هوشمند گفته میشود. این قراردادها جهت حذف واسطه و جهت اجرا به صورت همتا به همتا طراحی میشوند تا به صورت خودکار و هوشمند اجرا شده و تمامی مفاد موجود در خود را اجرایی کنند.
کیف پول ارز دیجیتال (Digital Wallet)
کیف پول دیجیتال فضایی دیجیتالی در اینترنت با رمز ورود شخصی است که قابلیت دریافت، ذخیره و پرداختهای آنلاین تمام انواع ارزهای دیجیتال را دارد. در کل دو نوع کیف پول ارز دیجیتال داریم:
۱-والت کامل
۲-والت سبک
بازار خرسی (bear market)
در کل در بازارهای اقتصادی اعم از ارزهای دیجیتال، بورس و …، خرس نماد ناامیدی و شکست میباشد. به همین دلیل در تمام بازارهای مالی، هرگاه ارزش پول، ارز یا سهام، روند کاهشی شدید یا ادامهدار در بلندمدت را داشته باشد، یعنی عرضه بیش از تقاضا باشد، اصطلاحاً گفته میشود بازار خرسی است.
گاوی (bull market)
اما در نقطه مقابل بازار خرسی، بازار گاوی وجود دارد. گاو نماد موفقیت و امید بوده و هرگاه در بازارهای اقتصادی، در بلند مدت تقاضا بیش از عرضه باشد و افزایش شدید نرخ ارز یا سهام اتفاق بیفتد، اصطلاحاً بازار گاوی خواهد بود.
آکادمی رسمی حسین صدر و ورود به دنیای دیجیتال مارکتینگ برای کسب درآمدهای میلیونی
دیدگاهتان را بنویسید