۴ مرحله افزایش سرمایه به روش محل آورده نقدی و مطالبات
محل آورده نقدی و مطالبات، راهی برای افزایش سرمایه
محل آورده نقدی و مطالبات در واقع یکی از روشهای افزایش سرمایه است که در مقاله “سرمایه گذاری چیست و انواع روشهای سرمایه گذاری کدامند؟ ” به صورت کلی توضیح داده شد. اما در این مقاله سعی داریم با اشاره مجدد به این روش، به سراغ مراحل انجام این نوع افزایش سرمایه به صورت جزئیتر برویم تا درک آن برای شما راحتتر باشد.
محل آورده نقدی و مطالبات در بازار سرمایه چیست؟
همانطور که در پاراگراف قبل نیز اشاره کردیم محل آورده نقدی یکی از روشهای افزایش سرمایه در بازار سرمایه است. به این صورت که گاهی ممکن است شرکتها سود انباشته کافی در اختیار نداشته باشند و در عین حال نیاز به منابع مالی جدید داشته باشند. در چنین شرایطی شرکتها جهت تأمین منابع شرکت، دست روی آوردههای نقدی سهامداران فعلی گذاشته و از این طریق سرمایه شرکت را افزایش میدهند
لازم است بدانید با توجه به این که منابع مالی شرکت از طریق آورده نقدی سهامداران فعلی تأمین شده است، بنابراین این سهامداران نسبت به سهامداران جدید در خرید سهام جدید، دارای حق تقدم هستند که به این حق تقدم، اصطلاحاً حق تقدم سهام گفته میشود.
تو دوره سرمایه گذاری، سرمایه گذاری ارزهای دیجیتال، تحلیل تکنیکال، سرمایه گذاری طلا، سرمایه گذاری بورس رو بهت یاد میدیم.
مراحل افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات
-
تصویب نهایی سهامداران در استفاده از محل آورده نقدی
-
انتشار اطلاعیههای مربوط به افزایش سرمایه در سامانه کدال
-
ارسال گواهی حق تقدم به هر یک از سهامداران
-
واکنش سهامداران نسبت به حق تقدم خود
تصویب نهایی سهامداران در استفاده از محل آورده نقدی
پس از این که شرکت تصمیم میگیرد افزایش سرمایه از محل آورده نقدی یا مطالبات داشته باشد، این تصمیم در مجمع فوقالعادهای که به همین منظور تشکیل میشود، به تصویب نهایی سهامداران میرسد.
انتشار اطلاعیههای مربوط به افزایش سرمایه در سامانه کدال
شرکت اطلاعیههایی را در سامانه کدال www.codal.ir، وبسایت رسمی شرکت و حتی روزنامههای کثیرالانتشار منتشر میکند. در این اطلاعیه، میزان درصد افزایش سرمایه، جزئیات مربوطه و زمان این پذیرهنویسی اطلاعرسانی میشود. پس سهامداران موظفاند از اطلاعیههای شرکت مطلع باشند. چرا که پس از گذشت زمان تعیین شده، امکان خرید حق تقدم سهام وجود نخواهد داشت.
ارسال گواهی حق تقدم به هر یک از سهامداران
سپس گواهی حق تقدم به هر یک از سهامداران ارسال میشود تا در صورت تمایل اقدام به واریز وجه به ازای هر سهم حق تقدم به میزان ۱۰۰۰ ریال کرده و تعداد سهم خود را به رقمی برسانند که میزان درصد مالکیت سهامشان کاهش نیابد.
عکسالعمل سهامداران نسبت به حق تقدم خود
حال در ادامه، سه گزینه محتمل خواهد بود که به آنها اشاره میکنیم.
- خرید حق تقدم سهام توسط سهامداران فعلی
- فروش حق تقدم سهام توسط سهامداران فعلی
- حق تقدم استفاده نشده
خرید حق تقدم سهام توسط سهامداران فعلی
مهلت زمانی برای استفاده از خرید حق تقدم سهام و یا فروش آن به غیر، در متن اطلاعیه آمده است. این مدت زمان طبق قانون بورس، حداقل باید ۶۰ روز باشد. در این فرصت حداقل ۶۰ روزه، سهامداران فعلی میتوانند با تکمیل فرم گواهی حق تقدم سهام و واریز مبلغ مورد نظر و ارسال فرم گواهی و رسید واریز وجه به شرکت، در افزایش سرمایه شرکت مشارکت کنند.
یا اگر مطالباتی از شرکت دارند، با قید آن در فرم گواهی، بجای واریز وجه، از محل مطالبات خود از شرکت، این مبلغ را تسویه کنند.
فروش حق تقدم سهام توسط سهامداران فعلی
همچنین اگر سهامداران فعلی تمایلی برای مشارکت در افزایش سرمایه شرکت نداشته باشند و بخواهند حق تقدم سهام خود را بفروشند، میتوانند مانند سهام عادی و به قیمت تقریبی هر سهم عادی منهای ارزش اسمی ۱۰۰۰ ریال، در این بازه حداقل دو ماهه اقدام کنند.
حق تقدم استفاده نشده
هرگاه سهامداری در این بازه حداقل دو ماهه هیچ اقدامی مبنی بر خرید یا فروش حق تقدم سهام خود نکند، به این حق تقدمهای مانده، حق تقدم استفاده نشده گفته میشود.در این موارد خود شرکت با برگزاری حراج که به صورت آگهی اطلاعرسانی میشود، اقدام به فروش این سهمها به قیمت تقریبی آخرین روزهای معامله نماد حق تقدم سهام در بورس خواهد کرد. و پس از فروش آنها و کسر کارمزدهای مربوط به هزینههای فروش، مابقی مبلغ را به حساب سهامدار واریز میکند.
دیدگاهتان را بنویسید