عرضه اولیه و هدف از عرضه اولیه چیست؟
عرضه اولیه چیست؟ و آیا خرید آن سود ده است؟
در مقاله سری قبل ما به سؤالاتی مثل سرمایه گذاری چیست یا انواع روشها و فرصتهای سرمایه گذاری کدامند، پرداختیم و یکی از بهترین فرصتها را بنا به دلایلی بازار سرمایه عنوان کردیم. حال در این نوشته قصد داریم به سرمایه گذاری در این زمینه اشاراتی داشته باشیم، به همین منظور نیز ابتدا به سراغ اصطلاح پایهای عرضه اولیه میرویم.
عرضه اولیه (initial public offering) چیست؟
در نظر بگیرید یک شرکت برای اولین بار، سهام خود را در بازار بورس به فروش میگذارد، به اولین روز فروش و عرضه این شرکت به خصوص، عرضه اولیه یا همان IPO گفته میشود. اتفاقی که در عرضه اولیه میافتد این است که سود یا پول حاصل از فروش روز اول سهام شرکت به طور مستقیم به خود آن شرکت میرسد این در حالی است که در فاز دوم یعنی مرحلهای که افرادی که صاحب عرضه اولیه هستند تصمیم به فروش سهام خود میگیرند که در این شرایط، پولی که توسط خریدار پرداخته میشود، دیگر به حساب صاحب شرکت نخواهد رفت بلکه این پول به فروشنده پرداخت خواهد شد. در واقع به این بازار، بازار ثانویه گفته میشود.
هدف عرضه اولیه چیست؟
بدیهی است برای عرضه اولیه، دلایل و اهداف مختلفی میتواند وجود داشته باشد اما اگر بخواهیم رایجترین و معمولترین این اهداف را بیان کنیم میبایست به ۲ مورد:
- کسب سرمایه برای شرکتهای کوچک
- خصوصی سازی شرکتهای بزرگ
کسب سرمایه برای شرکتهای کوچک
هدف بازار سرمایه و عرضه اولیه نیز مثل هر کدام از انواع روشهای سرمایه گذاری، کسب بازدهی و سودآوری است. در واقع شرکتهای کوچک به منظور ارتقاء شغل خود و کسب سود بیشتر، وارد این بازار میشوند و از آن جایی که سود حاصل از عرضه اولیه، تماماً از آن شرکت خواهد شد، به نظر میآید که این روش، روش خوبی به منظور کسب سود و تأمین سرمایه برای شرکتهای نوپا و کوچک است.
خصوصی سازی شرکتهای بزرگ
این هدف بیشتر در مورد شرکتهای بزرگ، تحقق پذیر است. چرا که شرکتهای بزرگ، دارای مالکیت دولتی هستند؛ این به این معنی است که سود بدست آمده از فعایتهای این شرکتها به حساب دولت وارد میشود. این موضوع به زمانی مربوط میشود که شرکتها وارد بازار سرمایه و بورس نشده بودند اما در حال حاضر شرکتهای بزرگ با فروش سهام خود، مالکیت دولتی نداشته و خصوصی سازی شدهاند و حالا دیگر خریداران سهام نیز، جزء مالکین شرکت محسوب میشوند.
تفاوت روشهای عرضه اولیه در گذشته و امروز
با توجه به این موضوع که خرید عرضه اولیه، یک سرمایه گذاری بدون ریسک و سود ده است، در نتیجه افراد زیادی تمایل دارند که در این سرمایه گذاری شرکت کنند. در چنین شرایطی برای این که بتوان عدالت را رعایت کرده و همچنین اجازه سرمایه گذاری به افراد بیشتری داده شود، در حال حاضر از روش بوک بیلدینگ استفاده میشود.
ویژگی روش عرضه اولیه در گذشته:
- در آن واحد افراد زیادی برای ثبت سفارش و خرید سهام، وارد سامانه معاملاتی میشدند.
- تعداد سهامها محدود بود.
اما امروزه با استفاده از روش ثبت سفارش Book Building این مشکلات برطرف شدهاند. این روش ثبت سفارش، از طرفی از ورود همزمان افراد به سامانه جلوگیری میکند و از سوی دیگر به همه افراد به یک میزان، سهم اختصاص مییابد و هر سرمایه گذار میتواند مثلاً در یک بازه زمانی مشخص، سهام خود را بخرد.
۴ گام خرید سهام در عرضه اولیه
برای خرید عرضه اولیه، شما به عنوان یک سرمایه گذار باید گامهای زیر را پیش بروید:
- آگاهی یافتن نسبت به اطلاعیه عرضه اوایه
- حساب سامانه معاملاتی خود را شارژ کنید
- سفارش مورد نظرتان را شارژ کنید.
- اختصاص دادن سهام
آکادمی رسمی حسین صدر مجری دوره آنلاین رایگان دیجیتال مارکتینگ با آموزشهای مختلف در زمینه انواع فرصتهای سرمایه گذاری مالی در کنار شماست تا بهترین مسیر را به شما نشان دهد.
دیدگاهتان را بنویسید