کوچینگ چیست؟ انواع کوچینگ و چرخه شایستگی برای یادگیری
کوچینگ چیست؟ آشنایی با انواع کوچینگ
کوچینگ یا مربیگری، مقولهای است که اخیراً مورد توجه زیادی قرار گرفته و افراد برای ایجاد تحول در زندگی شخصی، موفقیت در کسب و کارها و همچنین بازار کاری که به وجود آورده است، در آن وارد میشوند؛ به همین دلیل در این مقاله، مطالبی در مورد کوچینگ، انواع آن که شامل ۲ نوع اصلی: ۱-لایف کوچینگ ۲-بیزینس کوچینگ است و همچنین چرخه شایستگی یادگیری ارائه میکنیم.
مربیگری یا کوچینگ چیست؟
به بیان ساده، مربیگری فرآیندی است که هدف آن بهبود عملکرد است و بیشتر از “گذشته و آینده” بر “اینجا و اکنون” تمرکز دارد.
جان ویتمور (John Whitmore) در کتاب کوچینگ برای عملکرد (Coaching for Performance) عنوان میکند که کوچینگ، گشودن قفل تواناییهای بالقوه فرد برای به حداکثر رساندن عملکرد او است. این مقوله بیشتر به افراد کمک میکند که یاد بگیرند تا اینکه به آنها آموزش داده شود.
در حالی که مدلهای مختلفی از مربیگری وجود دارد، در اینجا ما مربی را به عنوان “کارشناس و متخصص” در نظر نمیگیریم، ما مربی را به عنوان “تسهیلگر یادگیری” میشناسیم.
تفاوت زیادی بین آموزش دادن به شخص و کمک به او برای یادگیری وجود دارد. در مربیگری، اساساً مربی به فرد کمک میکند تا عملکرد خود را بهبود بخشد. به عبارت دیگر، به آنها در یادگیری کمک میکند.
مربیان خوب معتقدند که فرد همیشه پاسخگوی مشکلات خود است اما میداند که برای یافتن جواب ممکن است به کمک احتیاج داشته باشد.
کتاب “بازی درونی” و رابطه آن با کوچینگ
هیچ بحثی درباره مربیگری، بدون اشاره به تیموتی گالوی (Timothy Gallwey) و بینش او درباره “بازی درونی” کامل نخواهد بود.
کتاب “بازی درونی” (Inner Game) اثر گالوی، انقلابی در تفکر مربیگری ایجاد کرد. او در این کتاب اشاره میکند که بزرگترین موانع موفقیت و دستیابی به پتانسیلها، درونی است، نه بیرونی. بینش او این است که مربیان میتوانند با انحراف از گفتگوی درونی و به ویژه صدای انتقادی، به افراد کمک کنند تا بازی خود را بهبود بخشند. او همچنین در این کتاب میگوید: “چنین نیست! روی دستان خود تمرکز کن! زاویه ات را تغییر بده!”.
با منحرف کردن آن صدای درونی، بدن انسان میتواند قدرت بگیرد. به نظر میرسد که غالباً بدن انسان تصور کاملاً روشنی دارد که هنگام سرکوب گفتگوهای داخلی، چه کاری باید انجام دهد. گالوی از این مثال استفاده کرده که از مردم میخواهد روی ارتفاعی که توپ تنیس را ضربه میزنند تمرکز کنند. این فعالیت به خودی خود هیچ ارتباطی ندارد، اما عمل ساده تمرکز روی آن، باعث از بین رفتن صدای درونی شده و بدن توانمند را قادر میسازد که قدرت را به دست بگیرد. با این کار فرد آرام گرفته و بازی تنیس او بلافاصله بهبود خواهد یافت.
بینش واقعی گالوی این است که این مورد فقط در مورد تنیس صدق نمیکند، بلکه افراد معمولاً پاسخ مشکلات خود را در درون خود دارند.
بنابراین قسمت اساسی مربیگری این است که به افراد کمک کنیم یاد بگیرند که آن صدای درونی را ساکت کنند و اجازه دهند غرایز، یا ضمیر ناخودآگاه آنها، قدرت را بدست بگیرد. در واقع کوچینگ، گاهی اوقات به معنای منحرف کردن آن صدای درونی بوده و گاهی اوقات نیز در مورد ردیابی بدترین سناریوی ممکن و از بین بردن ترس است.
مدل چرخه شایستگی یادگیری
یک مدل مفید برای یادگیری، چرخه شایستگی است. یک مدل چهار مرحلهای که میتواند به شما در شناسایی شایستگیهای شما کمک کند:
۱) عدم شایستگی ناخودآگاه
شما نمیدانید که در مورد چیزی نمیدانید.
یک مثال خوب میتواند کودکی باشد که هرگز دوچرخه ندیده است، یا تصور نمیکند که زبانی غیر از زبان آنها وجود داشته باشد.
۲) عدم شایستگی آگاهانه
شما آگاه شدهاید که مهارت خاصی ندارید.
به عنوان مثال ممکن است کودکی باشد که کودکان دیگر را در حال دوچرخه سواری دیده یا کسی را که به زبان دیگری صحبت میکند دیده و بنابراین میخواهد یاد بگیرد.
۳) شایستگی آگاهانه
شما یاد گرفتهاید که چگونه کاری را انجام دهید، اما هنوز هم برای انجام آن باید به آن فکر کنید.
به عنوان مثال کودکی که میتواند دوچرخه سواری کند اما درصورت توقف برای تماشای مناظر اطراف، به زمین میافتد.
۴) شایستگی ناخودآگاه
شما یاد گرفتهاید که چگونه کاری را آنقدر خوب انجام دهید که در مغز شما حک شده است.
دیگر لازم نیست به چگونگی انجام آن فکر کنید، بلکه فقط آن را انجام میدهید. در واقع، اگر خیلی سخت به آن فکر کنید، ممکن است قادر به انجام آن نباشید.
مربیان باید مرحلهای را که فرد در آن قرار دارد، شناسایی کنند تا از زبان مناسب برای کمک به فرد برای رفتن به مرحله بعد استفاده کنند. به هر حال، اگر نمیدانید که فاقد یک مهارت هستید، تلاش برای بهبود آن مهارت دشوار خواهد بود.
انواع کوچینگ
کوچینگ یا همان مربیگری را میتوان بر اساس نیازهای روحی و نیازهای مالی افراد در دو نوع مختلف مهم مورد بررسی قرار داد که این دو نوع عبارتنذ از:
۱-لایف کوچینگ
۲-بیزینس کوچینگ
لایف کوچینگ (life coaching) و انواع آن
این نوع از کوچینگ که به آن کوچینگ زندگی نیز گفته میشود، همانطور که از نام آن مشخص است، مواردی را در برمیگیرد که به زندگی شخصی فرد و نیازهای روحی و روانی او و همچنین روابطی که در جامعه با اطرافیان خود دارد، مربوط میشود.
به عبارت دیگر هدف از این نوع کوچینگ برطرف کردن مسائل و مشکلات شخصی فرد میباشد و با توجه به انواع مسائلی که در زندگی فردی شخص وجود دارد، لایف کوچینگ را میتوان به صورت انواع مختلفی از کوچینگ دستهبندی کرد:
- کوچینگ توسعه فردی
- کوچینگ رشد معنوی
- کوچینگ بهداشت و سلامت روان
- کوچینگ سلامت جسمی
- کوچینگ تحصیلی
- کوچینگ موفقیت
- کوچینگ تحول
- کوچینگ توانمندسازی
- کوچینگ روابط اجتماعی
- کوچینگ عشق به خود
- کوچینگ اعتماد به نفس
- کوچینگ صمیمیت
- کوچینگ شادی
- کوچینگ شخصیت
- کوچینگ الهامبخش
بیزینس کوچینگ (business coaching) و انواع آن
بیزینس کوچینگ یا همان کوچینگ کسب و کار همان طور که از نام آن نیز مشخص است، با هدف برطرف کردن مسائل و مشکلات مربوط به کسب و کار و شغل و در حالت کلی برطرف کردن نیازهای اقتصادی افراد به وجود آمده است. برای
آشنایی با مزایای بیزینس کوچینگ، نوشته “مزایای بیزینس کوچینگ برای بیزینسها چیست؟”بیزنس کوچینگ را نیز همانند لایف کوچینگ میتوان در انواع مختلفی از کوچینگ دستهبندی کرد که عبارتنداز:
- کوچینگ شغلی
- کوچینگ رهبری
- کوچینگ عملکرد
- کوچینگ مهارت
- کوچینگ اجرایی
- کوچینگ فروش
- کوچینگ استراتژی
- کوچینگ سازمانی
- کوچینگ تیمی
- کوچینگ کارکنان
منابع:
https://www.skillsyouneed.com/learn/coaching.html
https://parisamousaei.com/%D8%A7%D9%86%D9%88%D8%A7%D8%B9-%DA%A9%D9%88%DA%86%DB%8C%D9%86%DA%AF/
دیدگاهتان را بنویسید