اجاره ملک و وظایف مستأجر و موجر چیست؟
اجاره ملک و آشنایی با وظایف مستأجر و موجر
حتی اگر تا به حال تجربه مستأجر یا موجر بودن را نداشته باشید، قطعاً این دو واژه به گوشتان خورده است و به احتمال زیاد با مفهوم آنها آشنا هستید. اما برای آشنایی بیشتر شما با اجاره ملک و این که افراد در چه مواردی ملک اجاره میکنند و این که مستاًجر و موجر، هریک چه وظایفی دارند، در این مقاله به این موضوع خواهیم پرداخت.
اجاره ملک چیست؟
برای تعریف اجاره ملک، ابتدا باید بدانیم موجر و مستأجر به چه کسی میگویند و عین مستأجره و اجاره یعنی چه. خب همانطور که میدانید موجر به اجاره دهنده ملک و مستأجر به اجاره کننده ملک گفته میشود. اجاره نیز به عقدی گفته میشود که به موجب آن، مستأجر، مالک منافع ملک مورد اجاره میشود. توجه داشته باشید که به ملک مورد اجاره در اصطلاح، عین مستأجره میگویند.
با توجه به تعاریفی که ارائه شد، درک اجاره ملک راحتتر خواهد شد. اجاره ملک به این صورت است که زمانی که فردی به عنوان مستأجر، مالک منافع ملک مورد اجاره میشود، موظف است به طور ماهیانه، مبلغی را تحت عنوان اجاره بها (کرایه) به صاحب خانه یا همان اجاره دهنده پرداخت کند. علاوه بر این مبلغ ماهیانه، او باید طبق قرارداد، مبلغی را به صورت پول پیش نیز بپردازد. در مقابل، موجر نیز وظایفی دارد که میبایست آنها را انجام دهد.
اجاره نامه ملک
در صورتی که عقد و قرارداد بین موجر و مستأجر، حالت نوشتاری داشته باشد، به آن سند یا قرارداد، اجاره نامه ملک گفته میشود. در این اجاره نامه، اطلاعات مربوط به ملک، وظایف موجر، وظایف مستأجر، مبلغ اجاره و پول پیش، مدت زمان اجاره، شرایط فسخ اجاره و غیره ثبت میشود.
هدف افراد از اجاره ملک
دو هدف اصلی برای اجاره ملک میتوان بیان کرد:
- داشتن جایی برای زندگی
- سرمایه گذاری در ملک
با توجه به این که خانه یا همان مسکن، یکی از انواع ملک محسوب میشود، پس میتوان گفت داشتن یک سرپناه و جایی برای زندگی، از مهمترین اهداف افراد از اجاره ملک است. اما دیگر هدفی که افراد از اجاره کردن ملک دارند، سرمایه گذاری در ملک و کسب سود از این طریق میباشد. این نوع از سرمایه گذاری یکی از کم ریسکترین نوع سرمایه گذاری محسوب میشود و از سوی دیگر، با پول کم یا حتی بدون پول هم میتوان در بازار ملک، سرمایه گذاری کرد.(سرمایه گذاری در ملک بدون پول).
وظایف موجر
در حالت کلی، موجر ۳ وظیفه اصلی دارد که عبارتنداز:
- تحویل به موقع ملک مورد اجاره به مستأجر طبق اجاره نامه
- انجام تعمیرات اساسی و ضروری بخشهای مختلف ملک
- عودت و بازگرداندن پول پیش به مستأجر، هنگام تخلیه ملک
وظایف مستأجر
در مقابل وظایف موجر، اجاره کننده ملک نیز میبایست کارهایی را انجام دهد که در زیر به آنها اشاره کردهایم:
- تخلیه و تحویل ملک بر اساس تاریخ مقرر
- پرداخت قبوض مصرفی
- مراقبت از ملک و عدم ورود خسارت به آن
- انجام تعمیرات کوچک و جزئی
- عدم تغییر در نوع استفاده از ملک
- عدم جلوگیری از ورود موجر به ملک جهت انجام تعمیرات اساسی
تخلیه و تحویل ملک بر اساس تاریخ مقرر
درست همانطور که موجر باید بر اساس تاریخ ثبت شده در اجاره نامه، ملک را به مستأجر تحویل دهد، مستأجر نیز باید طبق همان اجاره نامه، در تارخ مقرر، ملک را تخلیه کرده و به اجاره دهنده، تحویل دهد.
پرداخت قبوض مصرفی
مستأجر موظف است در مدت زمانی که ملک مورد اجاره در اختیار اوست، قبضهای مربوط به آن را بپردازد، این امر کاملاً بدیهی است زیرا در مدت زمان اجاره ملک، مصرف کننده آب، برق، گاز و غیره او است.
مراقبت از ملک و عدم ورود خسارت به آن
کسی که ملک را اجاره میکند، نباید با این فکر که چون من مالک اصلی این مکان نیستم، نسبت به خراب شدن و آسیب دیدن ملک مورد اجاره بیتفاوت باشد. مستأجر نه تنها نباید از روی عمد به ملک خسارت وارد کند بلکه باید مثل صاحب اصلی دارایی، آن را از آسیب دیدن مراقبت کند.
انجام تعمیرات کوچک و جزئی
انجام برخی تعمیرات که جزء تعمیرات اساسی ملک به حساب نمیآیند مثل: رنگآمیزی، تعمیرات مربوط به پریز و کلیدها، دستگیرههای کابینت و غیره، از وظایف و کارهایی است که بر عهده اجاره کننده میباشد.
عدم تغییر در نوع استفاده از ملک
گاهی اوقات ممکن است افراد به دلایل مختلفی مثل پایین بودن اجاره ملک مسکونی، از یک ملک مسکونی به عنوان مغاره یا دفتر کاری خود استفاده کنند. این کار عرفاً و شرعاً کار درستی نیست و اجاره دهنده در صورت متوجه شدن موضوع، میتواند قرارداد را فسخ کند.
علاوه بر مورد بالا، گاهاً پیدا کردن مغازه اجارهای برای برخی از انواع مشاغل کار سختی باشد که در این صورت افراد ممکن است ملک را با عنوان شغلی دیگری اجاره کنند و سپس برای کار خود از آن استفاده کنند.
عدم جلوگیری از ورود موجر به ملک جهت انجام تعمیرات اساسی
در صورتی که ملک مورد اجاره، نیاز به تعمیرات اساسی داشته باشد و موجر مجبور به ورود به ملک باشد، مستأجر به هیچ عنوان نباید مانع ورود اجاره دهنده به ملک شود.
تو دوره جامع آموزشی خرید و فروش ملک، شروع آگاهانه و انجام ماهرانه خرید و فروش املاک و مستغلات، موضوع معامله و قرارداد، شرایط معامله ( بنچاق ملک و اهمیت آن)، شرایط تحویل ملک و تنظیم سند رسمی آن، پرداخت ثمن معامله و کشف قیمت واقعی ملک و… رو بهت یاد میدیم.
دیدگاهتان را بنویسید